Kategórie
 
 
 

zľava na kociky znacky joolz

 

 
 
 
 

Bezpečne v aute...alebo ako vybrať tú správnu autosedačku ?

Cesta z pôrodnice značí šťastný okamih v živote novopečených rodičov. Nadšenie je namieste, nesmieme však zabúdať na bezpečnosť. Tú nám zaručí správny výber a použitie detskej autosedačky. Nasledujúce zásady Vám poradia, pre aké deti sú sedačky určené, ako ich vybrať a správne používať.

Rozhodujúcim údajom pre správny výber autosedačky je hmotnosť dieťaťa a prispôsobenie autosedačky jeho veľkosti. Rozhodne nekupujte príliš veľkú sedačku, aby vám vydržala čo najdlhšie dlhšie a ušetrili ste. Toto rozhodnutie nemusí dopadnúť šťastne.

Autosedačky od 0 do 13kg (kategória 0,0+)

Sú ľahké, bezpečné a vďaka sklápaciemu madlu sa veľmi ľahko prenášajú aj s bábätkom.
Do auta sa upevňuje vždy v protismere jazdy.

Upozornenie: Pri montáži na predné sedadlo je NUTNÉ mať vypnutý airbag spolujazdca. AKtívny airbag je pre dieťa smrteľne nebezpečný! 


Odporúča sa dieťa ponechať v autosedačke (vo vajíčku) do 10-13kg, pretože poloha v protismere jazdy je bezpečnejšia a lepšie chráni hlavu, krk a chrbticu dieťaťa 

S týmito autosedačkami si väčšinou vystačíte do približne 10 až 12 mesiacov veku, kedy dieťa zvyčajne zo sedačky vyrastie, aj keď jeho váha niekedy ešte ani zďaleka nedosahuje 13 kg. Pozor! Horná hrana autosedačky musí končiť vždy nad hornými okrajmi uší dieťaťa, 

Odporúčame značky: Cybex, Maxi Cosi, BeSafe, Britax/Römer

Autosedačky od 9 do 18kg (kategória 1)

Vekovo približne do 4 rokov.Tieto autosedačky sa umiestňujú v aute už väčšinou v smere jazdy na zadné sedadlá, musia byť vybavené bezpečnostným pásom v oblasti rozkroku s možnosťou jeho nastaviteľnosti podľa rastu dieťatka.

Vhodné je zvoliť autosedačku s polohovaním chrbta, pretože menšie dieťatká ešte radi spia a funkcia polohovania dieťatka za jazdy vám v tomto prípade príde vhod. Vyberajte autosedačku zo zvýšenými a zosilnenými bočnicami pri hlavičke.

Sedacia plocha sedačky býva umiestnená vyššie a dieťatko má lepší výhľad.  

Odporúčame značky: Britax/Römer, BeSafe, Cybex

Autosedačky od 9 do 36kg (kategória 2,3)

Vhodné pre deti od 9-36 kg, „rastúce s deťmi“. Ide zväčša o široké a vysoké autosedačky s rozsiahlymi variáciami a možnosťami nastavenia a polohovateľnosti podľa veľkosti dieťatka. Väčšinou je súčasťou týchto autosedačiek zmenšujúca vložka a niektoré majú bezpečnostný pult, ktorý u menších detí zaisťuje lepšiu bezpečnosť dieťatka.

Autosedačky bývajú vybavené vlastnými bezpečnostnými pásmi,

Opdorúčame značky: Britax/Römer, Cybex, Monza, Zopa

Autosedačky od 15 do 36kg (kategória 2,3)

Približne pre deti do 12 rokov. V ponuke sú stále autosedačky s nastaviteľnou chrbtovou opierku, opierkou hlavy, opierkou rúk, ktoré sa dajú nastavovať podľa veľkosti dieťatka. Autosedačky sa pripútavajú autopásmi.

Zadná časť sedačiek býva odstrániteľná a zostanú len podsedáky, ktoré sa v aute umiestňujú na zadné sedadlá v smere jazdy.

Bezpečnostné autopásy musia byť v dobrej výške, aby dieťatko nevykĺzlo - horná časť musí byť vedená cez stred ramena a zároveň priliehať k hornej časti tela a spodná časť pásu musí ísť cez bedrá a tiež pevne priliehať. Pásy nesmú prechádzať cez krk a brucho.

Opdorúčame značky: Britax/Römer, Cybex, BeSafe, Graco

Spôsoby uchytenia autosedačky

  • Trojbodový pás

Veľká časť detských autosedačiek sa na sedadlo automobilu upevňuje práve takýmto systémom - trojbodovým pásom, ktorým sú vybavené všetky typy áut.

  • ISOFIX

Je označenie zatiaľ najdokonalejšieho prichytenia detských autosedačiek. Na spodnej strane autosedačky sú dve čeľuste, ktoré sa pri montáži zasúvajú medzi sedadlo a operadlo zadnej sedačky automobilu, kde zapadnú do upevňovacích kruhov pevne spojených s karosériou.
Detská autosedačka je týmto systémom spojená pevne s karosériou auta, je spoľahlivo a bezpečne prichytená (ak ste ju nainštalovali správne). Systém Isofix vylučuje chybné prichytenie autosedačky k sedadlu auta. O správnosti prichytenia autosedačky pomocou Isofixu potvrdia na spájacích miestach farebné kontrolky.

Autosedačky so systémom Isofix vyžadujú špeciálne prichytenie kotvovými príchytmi a upevňovacími okami na sedadlách, ktorými sú vybavené takmer  všetky novšie autá.

        

Nás tip:

O tom, či vaše auto má upevňovacie okná Isofix sa viete presvedčiť pohľadom na zadné sedačky, kde by ste mali mať podobné logo:

                         

Top Tether

Pás Top Tether slúži k zabráneniu možnej rotácie autosedačky pri nehode. Upevňuje sa v hornej časti autosedačky a o kotevný bod v aute.

   .

Bázy pod autosedačku – 0-13kg

Môže byť ponechané vo vozidle a tak stále pripravena k použitiu s autosedačkou.

Bázy sa upevňujú isofixom alebo autopásom. Uľahčuje to zapínanie autosedačky v aute. Sedačku len „naklikávate“.

 

Chrániče a organizéry na ochranu interiéru Vášho auta

Ponúkame Vám rôzne druhy chráničov, ktoré ochránia Vaše sedadlo pred poškodením, poškriabaním či pošpinením.

Okrem iného zabraňujú aj skĺznutiu či posunu autosedačky.

Odporúčame značky: Emitex, Diono, Britax/Römer.

    

 

Organizéry sa upevňujú na zadnú stranu operadla predných sedadiel. Chráni vaše sedadlo pred zašpinením. Má veľa vreciek na hračky a drobnosti

Zvýšenie bezpečnosti v aute

Na kontrolu vášho dieťaťa počas jazdy ponúkame bezpečnostné zrkadielka rôznych značiek, ktoré vám poskytnú kontrolu nad vašim dieťaťom v autosedačke bez toho aby ste sa musela počas jazdy otáčať dozadu.

Odporúčame značky: Reer, Diono, Britax/Römer.

    

Komfort dieťatka v aute

Na zvýšenie komfortu vášho dieťatka pri dlhšom cestovaní vám ponúkame cestovné vankúšiky okolo krku rôznych farieb a motívov.

 

Počas slnečných dní určite oceníte aj slnečné clony, ktoré vďaka prísavkám jendoducho pripojíte na okno každého auta.

My vám opäť ponúkame naozaj bohatý výber tých najrôznejších motívov a farieb.

   

Bezpečnostný pás pre tehotné

Pri náraze tehotná žena predstavuje záťaž na bezpečnostný pás o hmotnosti 3 - 5 ton. Používanie bezpečnostných pásov cez brušnú oblasť by mohlo vytvoriť na placentu a plod príliš veľký tlak.

Preto Vám odporúčame používať bezpečnostný pás už od druhého mesiaca tehotenstva.

Odporúčame značky: BeSafe, Clippasafe

  

NOVINKA!

Bezpečnostný pás pre tehotné s Isofixom!

Teraz ešte viac bezpečia pre Vás oboch! :)

TESTY ADAC 2015

MADERNA VÁM PRAJE VEĽA ŠŤASTNÝCH KILOMETROV S VAŠÍM DROBCOM! :)

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia